אלו תופעות הן נורמליות להחלמה אחרי ניתוח קיסרי ומה מצריך התייחסות מיוחדת?
בספרים העוסקים בהריון ולידה, הפרק על ניתוח קיסרי הוא בדרך כלל קצר יחסית, ומכיל בעיקר תיאור של מהלך הניתוח, כמו גם סיבות שעשויות להוביל ללידה קיסרית. די קשה למצוא מקור אחד המקיף אינפורמציה מספקת בנוגע למצב היולדת אחרי הניתוח, למה עליה לצפות בשעות ובימים שלאחרי הלידה, מה נורמלי ומה מצריך טיפול רפואי.
נשים שעברו ניתוח קיסרי מספרות על תופעות פיזיות ורגשיות שונות החוזרות שוב ושוב אצל רבות מאיתנו, חלקן קשורות ישירות ללידה הקיסרית, בעוד שאחרות קיימות גם אצל יולדות שילדו בלידה נרתיקית. סיכמנו כאן תחושות רגשיות, גופניות וקשיי התמודדות שונים שעשויים להיות מנת חלקן של יולדות קיסריות בעתיד, מתוך אמונה כי המידע הוא כוח והוא יכול לסייע מאוד, או לפחות להקטין את אלמנט ההפתעה.
ההתאוששות מהניתוח
מיד לאחר הניתוח מועברת היולדת אל חדר ההתאוששות, שם היא שוהה כשעתיים-שלוש עד שפגה ההרדמה. בשלב זה לא תחושי עדיין כאבים, כיוון שאת תחת השפעת משככי כאבים חזקים למדי. התחושה הכללית בשלב ההתאוששות יכולה להיות טובה למדי (ייתכן ותופיע אף תחושת אופוריה כמו לאחר לידה רגילה, בגלל השפעת ההורמונים), אך לעיתים עלולות להופיע תופעות כמו:
- רעידות - עלול להופיע רעד בגפיים או בכל הגוף, המרגיש קצת כמו צמרמורת חזקה.
- בחילה - אם במהלך הניתוח או אחריו תרגישי בחילה חזקה, דווחי על כך למרדים. יש סיכוי טוב שתקבלי פראמין היישר אל הווריד, וזה כמובן עוזר מאוד.
- צמרמורות, קור וחום.
- גרד - אחת מתופעות הלוואי של ההרדמה היא תחושת גרד בכל הגוף.
- כאבים - בשלב ההתאוששות ההרדמה מתחילה להתפוגג, ואם לא קיבלת משכך כאבים חזק, ייתכן שכבר תתחילי לחוש את החתך בבטן. אל תחכי לכאבים החזקים! בקשי מהאחיות לתת לך משככי כאבים.
ימי האשפוז
- כאבים בצלקת - כל הפעלה של שרירי הבטן כרוכה בכאב. קשה במיוחד לקום מהמיטה וללכת יותר מכמה צעדים, אך כמו שיאמרו לך הקיסריות שילדו לפנייך - כל יום מרגישים קצת יותר טוב.
- עצירות - לאחר ניתוח קיסרי ייקח כמה ימים עד שהמעיים יחזרו לפעילות רגילה. אם לא תהיה יציאה עד יום השחרור מבית החולים, ייתכן שיציעו לך תרופה משלשלת. למרות אי הנעימות, לא כדאי לסרב, לאחר מכן תרגישי הקלה.
- כאבי גב - החולשה של שרירי הבטן מביאה לעיתים קרובות לעודף מעמסה על הגב וכתוצאה מכך לכאבי גב. עיסוי מבן הזוג או מקלחת חמה עשויים להקל מאוד על אי הנוחות.
- התכווצויות של הרחם - מורגשות בעיקר בזמן הנקה ועשויות להכאיב מאוד, לפעמים ממש כמו צירי לידה. ניתן לבקש משככי כאבים כמו אקמול או אופטלגין, ולקחת כחצי שעה לפני ההנקה.
- בייבי בלוז - תחושת דכדוך קלה מלווה בפרצי בכי היא תופעה מוכרת ושכיחה אחרי לידה. ודאי שתהיה לך כתף לבכות עליה. במקרה של דכדוך עמוק יותר שלא עובר לאחר כמה ימים, מומלץ לפנות לרופא המטפל או לטיפת חלב לבדיקה וייעוץ.
החזרה הביתה לאחר ניתוח קיסרי
- דימום מהנרתיק - אחרי ניתוח קיסרי יופיע דימום כמו בלידה רגילה והוא עשוי להימשך כמה שבועות.
- שכיבה על הבטן - ייתכן שבשבועות הראשונים לאחר הניתוח לא תרגישי מוכנה לחזור לישון על הבטן. אם את מעדיפה לישון על גבך, מומלץ לשים כרית מתחת לברכיים, זה עוזר נגד כאבי גב וגם מקל על תחושת "מתיחה" באזור הצלקת.
- טיפול בצלקת - מלבד שמירה על היגיינה לא צריך לעשות שום דבר מיוחד, בהנחה שאין מוגלה או אדמומיות באזור הצלקת. שימוש בתכשירים כגון אלופירסט עשוי להקל על תחושת גרד. בנוסף, ישנן מיילדות ותומכות לידה המציעות לבצע מעיין עיסוי מסביב לצלקת, שאמור לעזור לאיחוי טוב יותר של הפצע.
- ייתכן שתרגישי שהבטן משתפלת יותר מהצפוי, ושהאזור סביב הצלקת רגיש למגע של הבגדים. אפשר להיעזר בתחתונים מיוחדים בשם c-panty המיועדים לתקופה של אחרי ניתוח קיסרי, ועוזרים בשמירה על הצלקת והאזור.
- חוסר תחושה - עקב ההרדמה, תיתכן תופעה של חוסר תחושה בחלקים שונים בפלג הגוף התחתון. ברוב המקרים תחזור התחושה לאחר תקופת-מה, אך עם זאת מומלץ לדווח על כך לרופא המרדים או לגניקולוג שלך.
חוסר תחושה בעור באזור שסביב הצלקת עשוי להישאר לתמיד, כיוון שבעת חיתוך הבטן עשויים להיפגע עצבים העוברים באזור. - הליכה כפופה - בשלב זה עדיין צפויים כאבים, ונשים רבות מזהות שהן הולכות כפופות מעט, כאסטרטגיה למניעת תחושת מתיחה באזור הצלקת. זה עלול לגרום לכאבי גב.
- עצירות וטחורים - גם אם לא לחצת את התינוק החוצה, טחורים עשויים להופיע אחרי הניתוח כתוצאה מהעצירות והמאמץ להטיל צואה, וכמו כן בעקבות משקל ההריון שהיה מונח חודשים ארוכים על רצפת האגן שלך. אם התופעה מתמשכת, כדאי מאוד לפנות לבדיקה אצל פיזיותרפיסטית של רצפת האגן.
- חוסר תאבון - קשור לעיתים לתרופות שקיבלת או עדיין מקבלת, ובאופן כללי לכך שהגוף נמצא בתהליך החלמה. לפעמים מייחסים חוסר תאבון גם למצב רגשי. במיוחד אם את מניקה, חשוב מאוד שתאכלי ותשתי בכמות מספקת. אם חוסר התאבון נמשך יותר מיומיים שלושה מיום הניתוח, רצוי להתייעץ עם הרופא שלך.
- צמרמורות - אחרי ניתוח, בדומה לזמן מחלת-חום, יכולות להופיע צמרמורות ומעברים מפתיעים בין "קר לי" ל "חם לי". מומלץ לעקוב אחר חום הגוף בהתאם להנחיות השחרור מבית החולים. בד"כ ההמלצה היא לפנות לבדיקת רופא אם החום עולה מעל 38 מעלות.
אחד הטיפולים היעילים ביותר לשיקום אחרי ניתוחים הוא טיפול קרניוסקרל, שנעשה במגע עדין ודרכו הקשבה עמוקה לגוף. בניתוח קיסרי הטיפול חשוב עוד יותר מאשר בלידה רגילה, מאחר והוא ניתוח בטן גדול. הטיפול עוזר לארגן מחדש את המעיים שעברו שינוי גדול בגלל הניתוח, ובנוסף מקל גם על תופעות שקורות מדי פעם, כמו הופעת רצועה של חוסר תחושה סביב המותניים, כאבים בגב התחתון או כאבי ראש שמופיעים אם היתה דליפה של נוזל המוח והשדרה בגלל האפידורל.
הטווח הארוך לאחר לידה קיסרית
- הצלקת - אמנם היא לא כל כך יפה, אבל עם חלוף הזמן היא תהיה פחות מורגשת וגם פחות נראית לעין.
- שרירי הבטן - לאחר תקופת משכב הלידה (6 שבועות) ניתן לחזור לאט לפעילות גופנית (באישור רופא). עבודה הדרגתית על חיזוק השרירים תביא לכך שהם יחזרו לאט למצבם כפי שהיה לפני ההריון. מתחילים עם תרגילים קלים למדי ולא ישר עם מאה כפיפות בטן ליום. לאחר כחודשיים מומלץ מאוד לפנות לבדיקה של פיזיותרפיסטית רצפת אגן, הכוללת בדיקה של מצב שרירי רצפת האגן ושרירי הבטן. בבדיקה כזאת ניתן לאבחן היפרדות שרירי הבטן, מצב די שכיח לאחר לידה, ולאחר קיסרי בפרט.
- הריון נוסף - רוב הרופאים ממליצים לא להיכנס להריון בשנה הראשונה לאחר הניתוח, אולם כבר נרשמו לא מעט מקרים של נשים שהרו שוב לאחר כמה חודשים, וילדו תינוקות בריאים.
- התינוק - מחקרים מראים כי תינוקות שנולדו בקיסרי חווים את הלידה בתורה אחרת שיכול להשפיע על המזג שלהם בתור תינוקות, על ההתפתחות שלהם ועל ההסתגלות שלהם לעולם. טיפול קרניוסקרל חשוב לכל תינוק אחרי לידה, ועוד יותר לתינוק שנולד בניתוח קיסרי. תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי יזום יכולים לפעמים להגיב פחות, או להיות תינוקות נצמדים. הניתוח גורם לשינוי לחץ פתאומי במעבר מהרחם אל העולם החיצוני, דבר שיכול ליצור שוק אצל התינוק ובעקבותיו התכווצות ברקמות הגוף. מסיבה זו הרבה פעמים הראש של תינוקות שנולדו בקיסרי קשה למגע ובעל תנועה פחותה משל תינוק שנולד בלידה וגינאלית.
בניתוח קיסרי חירום, התינוק עלול לחוות גם טראומה שקשורה לסיבוך שהביא לניתוח. במקרים בהם התינוק היה תקוע במעמקי האגן של האם, יכול להיות שיהיה לא קל לחלץ אותו משם, והרופא יאלץ למשוך אותו בכוח כדי להוציא אותו.
הבשורה הטובה היא שבעזרת טיפולי קרניוסקרל לתינוקות אפשר ברכות ובעדינות לשחרר את דפוסי המתח, וכך לעזור לתינוק ולהקל עליו, ולאפשר לו נחיתה רכה בעולם גם אחרי ניתוח קיסרי.
עומדת לעבור לידה קיסרית? הצטיידי מראש בתכשירים המומלצים לטיפול בצלקת. לרכישה לחצי כאן.