יש לך תאריך לקיסרי מתוכנן? כך תארזי את התיק לימי האשפוז.
יש דברים שחייבים לקחת ללידה רגילה, אבל בניתוח קיסרי הם חסרי תועלת לחלוטין, כמו למשל שמן לעיסוי הפרינאום או מכשיר טנס להקלה בצירים. תיק ליולדת קיסרית הוא שונה מתיק של יולדת שאמורה ללדת בלידה רגילה.
בסקר שערכנו בדף הפייסבוק של קיסר נולד, קיבלנו את כל הטיפים והרעיונות החשובים ומצילי הנפשות, שיעזרו לך לארוז את תיק הלידה הנכון עבורך.
רשימת הציוד הזו מתאימה לא רק ליולדות שיש להן תאריך ידוע לניתוח קיסרי, אלא גם ליולדות שמתכננות ללדת רגיל, אך יש סיכוי שיגיעו ללידה קיסרית, למשל בלידת TOLAC (כלומר Trial Of Labor After Cesarean), בהריון עם הערכת משקל מעל 4 קילו, במצב של סכרת הריון, ובמקרים נוספים שבהם נאמר לך שאולי תצטרכי ללדת בניתוח קיסרי.
מתי כדאי להתחיל לארוז?
גם אם יש לך כבר תאריך ברור שבו את אמורה להתנתח (בקיסרי אלקטיבי קובעים בדרך כלל לשבוע 38-39) - מומלץ להכין את תיק הלידה מוקדם יותר, למקרה שיתחילו לך צירים קודם לכן, ותצטרכי לצאת לבית החולים באופן פתאומי ולעבור את הניתוח בנוהל חירום.
לכן, גם כאן פועל הכלל של לידה רגילה, וכדאי לארוז את תיק הלידה כבר בתחילת חודש תשיעי (סביב סוף שבוע 36 להריון). אם יש לך נטייה לפתח צירי לידה בשלב מוקדם יותר, אז רצוי שתהיי מוכנה אפילו קודם לכן עם תיק ארוז ומסודר, הכולל את כל החפצים השימושיים שיפורטו בהמשך.
ועכשיו לעבודה: בוחרים תיק
דבר ראשון וחשוב מאוד: התיק עצמו!
תיק מדובלל, עמוק מידי, כבד מידי, או קשה לפתיחה וסגירה - עלול למרר לך את החיים אחרי ניתוח קיסרי. לכן כדאי לרכוש או להשיג מחברים/קרובים תיק מתאים.
מומלץ לקחת תיק בגודל בינוני - שמצד אחד יהיה בו מקום לכל מה שאת צריכה, אבל מצד שני לא יהיה לך כבד ומסורבל מידי. קחי בחשבון שאחרי הניתוח יהיה לך קשה להרים דברים כבדים, ובמיוחד אם צריך להתכופף כדי להרים אותם.
אם את מתחילה לארוז ורואה שיש לך כמות גדולה מאוד של ציוד, מומלץ לשקול לארוז שני תיקים: אחד קטן יותר ובו הדברים שתצטרכי ביום הניתוח עצמו, והשני - גדול יותר ובו חפצים שתצטרכי בימי האשפוז הבאים. את התיק השני את יכולה בעצם להשאיר בבית ביום הניתוח, ולדאוג שמישהו יביא לך אותך לבית החולים מאוחר יותר ביום הניתוח, או למחרת.
וכעת - מתחילים לארוז
זוהי רשימת החפצים המומלצים לתיק עבור יולדת בניתוח קיסרי. הדברים שחשוב שיהיו איתך ביום הניתוח הודגשו בכוכבית:
- כותונת או שמלה - לאחר הקימה הראשונה מהמיטה תוכלי להחליף בגדים וללבוש מה שנוח לך, ולווא דווקא את הכותונת של בית החולים. הקיסריות בדף של קיסר נולד המליצו כמעט פה אחד להביא לאישפוז כותונת נוחה או שמלה, כדי שהבגדים לא יילחצו על התפרים. אם את בכל זאת מתעקשת על מכנסיים - לכי על גזרה גבוהה כדי שהגומי יהיה בטוח מעל התפרים, ועדיף שהגומי יהיה רפוי ולא ילחץ על הבטן בכלל.
- *תחתונים - יש לך אפשרות לבחור בין תחתוני רשת חד פעמיים לבין תחתוני בד. היתרון של תחתוני רשת הוא שהם זולים מאוד ושלאחר השימוש ניתן פשוט לקרוע אותם מהגוף ולזרוק לפח (זה יחסוך לך התכופפות להוריד את התחתונים...). החיסרון שלהם הוא שהרשת לפעמים נתפסת בסיכות שסוגרות את החתך, וזה דבר שנשים רבות מציינות כזוועה קטנה. לכן - כדאי להשיג תחתוני בד גדולים ורפויים. "להשיג" זה לא אומר שחייבים לקנות! חפשי בארון את התחתונים הישנים שכבר איבדו צורה והם כבר ממילא בדרך לפח ושימי אותם בתיק הלידה לשימוש אחרון ודי. אם אין לך כאלה (כל הכבוד!), אז את יכולה לרכוש תחתוני בד מהסוג הפשוט והזול ביותר, במידה גדולה בשתי מידות ממה שאת משתמשת בדרך כלל.
- *פדים - בניגוד למה שאולי חשבת, גם אחרי לידה קיסרית ישנה הפרשה דמית מהנרתיק (לוכיה). בשעות הראשונות לאחר הניתוח ההפרשה מאוד עוצמתית. בכל מקרה, עד שתקומי מהמיטה למקלחת הראשונה בעזרת אחות, תהיי מרופדת במוצרי ספיגה מתאימים שישימו לך עוד בחדר הניתוח. כך שבשל הראשון אין מה לדאוג. לאחר המקלחת הראשונה, מומלץ להשתמש בפדים הכי סופגים שאת מכירה, רצוי עם "כנפיים" כדי למנוע תזוזה של הפד בכל פעם שאת זזה. בחלק מבתי החולים יספקו לך בחינם פדים מהסוג הזול, אבל מומלץ לא לבנות עליהם, ולהביא מהבית את הפדים שאת רגילה אליהם מימי הווסת החודשית.
- מוצר לטיפול בצלקת - אחרי ניתוח קייסרי, לרוב נותרת צלקת במקום הניתוח, ישנם רופאים שממליצים ליולדות בקיסרי לא להשתמש בשום מוצר אחרי הלידה, אלא פשוט לרחוץ את המקום היטב עם סבון מספר פעמים ביום. ההמלצה הזו נובעת בעיקר מכך שלרופאים אין שליטה באיזה חומר היולדות משתמשות, והם לא רוצים לקחת אחריות על הנזק שעלול להיגרם משימוש במוצר לא מתאים. ומשזה נאמר - כדאי שתדעי שישנם בשוק המון מוצרים שיכולים להקל עלייך ולעזור בהחלמה של הצלקת. ניתן למצוא אותם בבית המרחקת וגם לרכישה אונליין. חשוב שתמתיני עד שהפצע מהחתך יגליד והמקום יהיה יבש וסגור ורק אז תוכלי לטפל בצלקת - כלומר לצמצם אותה, לרכך אותה ולהפחית אודם וגרד. אלה חלק מהמוצרים שיכולים לעזור: פלא ג'ל, אלופירסט, סבון פולידין.[IM1] מוצר נוסף לתשומת לבך, הוא ג'ל קלו-קוט למריחה, או תרסיס שאינו דורש מגע יד על הצלקת.
- *בקבוק עם פייה/ בקבוק ספורט - בשעות הראשונות אחרי הניתוח הקיסרי את תהיי בשכיבה ולא תוכלי להתרומם בגלל השפעת ההרדמה ולאחר שהיא תתפוגג - בגלל הכאבים. מה שכן, ימליצו לך לשתות מים. בשלב זה חשוב מאוד שיהיה לך בקבוק שניתן לשתות ממנו בשכיבה מבלי שיישפך נוזל: בקבוק ספורט או בקבוק עם קש ומלווה שיעזור לך לשתות ממנו.
- כרית חימום/ג'וד - אחרי הניתוח תופתעי לגלות שהחתך הוא לא הדבר היחיד שכואב לך בגוף. ייתכנו כאבי גב, כאבי בטן בגלל הגזים שנלכדו בחלל הבטן, כאבי ראש, כאבים בשדיים בגלל ההנקה, ועוד. כרית חימום למיקרוגל היא פריט שמאוד קל להשתמש בו - רק צריך לבקש סיבוב במיקרוגל של האחיות, והופ - יש לך הקלה משמעותית. הכרית הזו יעילה במיוחד כשיש בסביבה מישהו שיכול לעזור לך למקם את הכרית בלי שתצטרכי להתאמץ. חשוב: אין להניח את הכרית על הבטן! מניחים על הגב והיא כבר עושה את העבודה.
- כלי רחצה - לאחר ניתוח קיסרי ימליצו לך לשטוף את אזור הניתוח 4-5 פעמים ביום. זה אומר להיכנס למקלחת די הרבה. אם את סולדת ממגבות בית החולים ורוצה להרגיש קצת בבית - הביאי איתך כמה מגבות קטנות והשתמשי בהן. בנוסף, דאגי שיהיה לך תיק רחצה שניתן לתלייה, כי לא תמיד יהיה לך מקום להניח אותו ליד הכיור, ומלאי אותו בכל תכשירי הרחצה שאת רגילה אליהם: סבון, שמפו, מרכך, משחת שיניים, גומיות לשיער וכו'. שימי לב שאסור להשתמש בטמפונים לספיגת הלוכיה, מחשש לזיהום, כך שחבל על המקום בתיק הלידה.
- משככי כאבים - בעיקרון, יתנו לך תרופות נגד כאבים בכל פעם שתתלונני על כאב. בפועל, ישנן אחיות שמעקמות פרצוף אם את מתלוננת הרבה מידי, ולכן קיסריות רבות מכינות משככי כאבים מהבית. אופטלגין נוזלי מומלץ במיוחד, כי הוא משככך את הכאב במהירות יחסית לשאר התרופות הקיימות. שימי לב שגם אם את מביאה איתך תרופות שאינן תרופות מרשם - עדיין צריך להקפיד על המינון המותר ולוודא שהתרופה מתאימה להנקה.
- מיץ שזיפים - אחרי הניתוח היציאה הראשונה עלולה להתעכב, כיוון שלוקח זמן עד שהמעיים חוזרים לתפקוד רגיל אחרי ניתוח. מיץ שזיפים ידוע ביכולתו לסייע במצבי עצירות, ולכן מומלץ להצטייד מראש.
- כרית הנקה - במיוחד אם את מניקה, אבל גם אם לא - כרית הנקה עוזרת מאוד למקם עלייך את התינוק בזמן ההאכלה, מבלי שהוא ילחץ על אזור החתך, ומבלי שתצטרכי להפעיל את שרירי הבטן כדי לחזיק אותו יציב. שווה להשקיע בכרית הנקה נוחה, גם לאישפוז וגם לתקופה שאחריו בבית.
- צעיף או שמיכת בד - בהעדר מוצר מתאים יותר - תוכלי לקשור צעיף או שמיכה לקצה המיטה ולהיעזר בזה כדי להתרומם משכיבה לישיבה, פעולה מאתגרת ביותר בימים הראשונים לאחר הקיסרי.
זהו. התיק שלך מוכן!
כל מה שנותר זה לאחל לך לידה טובה, בריאות והחלמה מהירה.
עומדת לעבור לידה קיסרית? הצטיידי מראש בתכשירים המומלצים לטיפול בצלקת. לרכישה לחצי כאן.
אם יש לך דברים להוסיף לרשימה הזאת, רשמי לנו כאן בתגובות!