
בליווי התפתחותי הדגש הוא על התינוק. דרך התינוק אנו מטפלים גם באימא, כי אימא ותינוק בשנים הראשונות הם ישות אחת.
כאשר התינוק נולד בניתוח – מה הוא חווה? האם הוא חווה פחד? האם הוא חש את הסכין של המנתח? וכאשר מוציאים אותו כך פתאום מהרחם – האם זה חוויה מבהילה? האם משחררת? אנחנו לא כל כך יודעות. אבל כאשר אנו מתבוננות בתינוק ומנסות "להרגיש" אותו אנו יכולות להבין אותו קצת יותר.
מבחינה פיזית, תינוק אשר נולד בניתוח קיסרי לא עבר בתעלת הלידה ולא חווה את צירי הלחץ. כתוצאה מכך, טונוס השרירים לעתים לא מאוזן. טונוס שרירים מאוזן חשוב מאוד להרגשה כללית טובה ולהתפתחות התינוק. דרך מגע עמוק אפשר לעזור לתינוק לאזן את טונוס השרירים ולהשלים את חווית הלידה. גם שימוש במנשא בד ויציאה ממנו יכול לתת לתינוק חוויה של מגע עמוק ויציאה ממנו – בדומה ללידה. כך התינוק מקבל חוויה יותר שלמה של תחילת החיים.
לעתים התינוק אשר נולד בניתוח סובל מאוד מכאבי בטן. כאבי הבטן הם גם ביטוי של קושי רגשי (לא רק פיזי) – הפתאומיות של הלידה: כך לצאת לחדר לידה קריר עם אור חזק, להיות לרגע קט בלבד על אימא המנומנמת והחלשה ולהגיע למחלקת התינוקות המנוכרת ללא חום של אימא. ליצור כזה קטן וחסר הגנה מעבר כזה לא פשוט. אם יש אבא או דמות אחרת תומכת בזמן הלידה, חשוב שהדמות תיקח את התינוק עליה קרוב לגוף ותשלים לתינוק את החוויה של הקרבה האימהית במקום האם.
אם את קוראת את השורות האלו בדיעבד: במקום להתייסר ולחוש רגשות אשם כלפי התינוק אפשר להחזיק את התינוק בידיים ולהסתכל לו בעיניים ולשוחח איתו: בטח הרגשת חסר אונים כאשר הוציאו אותך כך מהבטן והרחיקו אותך ממני – התינוק מבין! התינוק מאוד נבון וקולט רגשות. ותבחינו שלאט לאט לחץ ומתח ירדו משניכם ויהיה קל יותר.
אם את מצליחה להניק למרות הניתוח, יהיה טוב אם תיקחי את, אימא, פרוביוטיקה אשר עוברת בחלב האם דרכך לתינוק. זה יעזור לו בעניין כאבי הבטן.
אם התינוק שותה חלב פורמולה, תוכלי להוסיף לו מעט אבקת פרוביוטיקה לבקבוק. תתייעצי עם הרוקח/ת על הכמויות.
תינוקות אשר נולדו בניתוח בשלב מתקדם יותר, מחפשים חוויה נוספת שחסרה להם מתהליך הלידה: כאשר התינוק כבר רכש שליטה מסוימת על שרירי הגוף הוא יוצר קשת בגב ומביא את הראש אחורה. כאשר אנו יודעות שמדובר בתנועה אשר חלק מהמעבר דרך תעלת הלידה אנו יכולות לאפשר לתינוק את התנועה הזאת ולתמוך: לדוגמה להשכיב את התינוק על הרגל שלנו בשכיבה על הגב, על כדור או על גליל. ואנו יודעות: יש לתינוק חכמה פנימית: הוא מחזיר לעצמו את החוויה השלמה של הלידה. וכאשר אנו מאפשרות לו את התנועה הזאת אנו יודעות שאפשר להשלים עם מה שהיה. ושהכל בסדר.
לפרטים נוספים מוזמנות לפנות אליי בשמחה,
בטי כהן-קובלסקי – ליווי התפתחותי והדרכת הורים,
betticohen.co.il
054-4520125