לכבוד חודש המודעות ללידות שקטות, הילה כהן אייס, פעילה בקידום המודעות לאובדני הריון ולידה שקטה, מביאה לכאן 10 דברים שחשוב לדעת גם כיולדות וגם עבור המלווים.
1. לידה שקטה זו לידה לכל דבר. לידה שבסופה נולד תינוק. נולדים הורים. דודים. סבא סבתא. לידה שבה התינוק נולד מת ואינו בוכה.
2. אחת למאתיים לידות חי בישראל היא לידה שקטה. לעיתים בשל הפסקת דופק לא מוסברת ולעיתים בשל הפסקת הריון יזומה לאחר שמתגלים מום או בעיה רפואית אחרת אצל העובר.
3. נכון להיום על פי החוק בישראל, לידת מת החל מהשבוע ה22 להריון מאפשרת לאם לקבל זכויות סוציאלית בדומה ללידות חי: חופשת לידה ומענק לידה. ניתן לקצר את משך השהיה בחופשת לידה שקטה לכל הפחות לאחר שישה שבועות של החלמת לידה. בפועל יש לידות שקטות גם בשבועות מוקדמים יותר. האבות אינם זכאים לימי אבל.
4. כמו אחרי כל לידה גם אחרי לידה שקטה הגוף התכונן לתינוק ובימים שאחרי יופיע חלב. אפשר לייבש את החלב ואפשר לתרום את החלב. במקרה של תינוק רך שנפטר בפגייה ניתן לתרום את החלב שנשאב עבורו באמצעות בנק החלב הישראלי.
5. בשנים האחרונות קיים בישראל נוהל המסדיר את הקבורה ומאפשר להורים להשתתף בקבורה ולקבור את התינוק שלהם בקבר נפרד עם מצבה ואף לקיים הלוויה בהשתתפות קרובים.
6. ההלכה אינה מחייבת דיני אבלות על תינוק שמת מתחת לגיל 30 יום ולכן אין חובה להתאבל ולשבת שבעה. זה לא אומר שאי אפשר. זוגות רבים בוחרים להקריא קדיש, לקיים שבעה ולקבל מנחמים בדרכם ובזמנם. ובכל מקרה זה לא אומר שאין אבל. היה פה הריון ועובר או תינוק ועוד הרבה מעבר שאובדנם כואב ומצער ומלווה את המשפחה.
7. בלידה שקטה יש הזדמנות אחת לפרידה. לראות את התינוק. לחבק. לצלם. להשאיר מזכרות: קצוות שיער, תביעת כף רגל או יד, הידון, כרטיס הלידה. ובעיקר כל מה שירגיש שמאפשר חיבור. דרך החיבור תתאפשר פרידה משמעותית.
8. החזרה הביתה בידיים ריקות באופן כל כך מוחשי היא קשה וכואבת. אם יש אחים גדולים שחיכו וציפו לאח או אחות קטנים, אי אפשר וגם לא צריך להעלים מהם את האמת. כדאי להתכונן עם איש מקצוע לשאלות ולהסברים מותאמי גיל.
9.ילדי קשת הם ילדים שנולדים לאחר אובדן כסמל למפגש בין המבול לזריחת השמש. הריון קשת יהיה מלווה לא פעם בחרדות וחששות ובדיקות מרובות עד לרגע הלידה שבו ישמע הבכי המיוחל של התינוק. ילדי הקשת אינם פיצוי או תחליף למי שאיננו ובניגוד לציפייה גם לא "תרופה". לא פעם דווקא אחרי לידת הקשת מתגלה עומק המשבר.
10. אובדן תינוק בלידה שקטה זה אובדן לכל דבר והתמודדות עם תהליכי אבל מורכבים. דרוש זמן כדי לעבד את התחושות והמחשבות ולהבין את הרבדים השונים של עומק הטראומה והמשמעות שלה לחיינו. זה לא "עובר" אחרי פרק זמן כזה או אחר אלא מקבל מקום וזיכרון ובמידה רבה מעצב את הסיפור המשפחתי ואת מי שאנחנו בחיים שאחרי.
יש עוד הרבה דברים שלמדתי בשנים שחלפו על ההתמודדות עם לידה שקטה. החשוב ביותר הוא שלכל אחת ולכל אחד הדרך שלהם להתמודד ואז איך נדע איך לתמוך? אפשר להשתתף בצער. לחבק. להקשיב. לבדוק מה מתאים והכי חשוב לא להתעלם. להסכים להיות.
ואפשר לשמוע עוד על ההתמודדות עם לידה שקטה בשני מפגשים ללא עלות. נדרשת הרשמה מראש:
ב21.10.22 יתקיים המפגש השנתי לציון חודש המודעות לאובדני הריון ולידות שקטות בפינת הזיכרון בגן החיות התנ"כי בירושלים. מפגש פתוח להורים, בני משפחה, חברים ובעצם כל מי שמתעניין.
ב23.10.2022 תתקיים "שיחת סלון" על הסיפור המשפחתי שלנו בעקבות הלידה השקטה. מיועד לאנשי ונשות מקצוע בשדה הלידה.
נכתב על ידי הילה כהן אייס, מלווה מוסמכת בגישת B.O.T, פעילה בקידום העלאת המודעות לאובדני הריון ולידה שקטה, מעבירה הרצאות נושא לנשות מקצוע וצוותים רפואיים, הקימה את פינת הזיכרון בגן החיות התנכי בירושלים.
פרופיל הפייסבוק של הילה: https://www.facebook.com/hilushc