מה עושה האחות ואיך היא יכולה לעזור לך בזמן הלידה?

בתוך צוות חדר ניתוח ישנה אחות (או אח, אבל בד״כ אחות) שנקראת אחות חדר ניתוח ועברה הכשרה ייעודית לסייע לרופאים במהלך ניתוחים.
גם בניתוח קיסרי תפגשי באחות חדר ניתוח מרגע שתיכנסי לחדר.
בנוסף, בדרך כלל תצטרף גם אחות מיילדת שתגיע מחדר לידה ותסייע בקבלת התינוק לעולם. בכתבה זו ההתייחסות היא אל אחות חדר הניתוח, שנקראת לפעמים גם ״אחות רחוצה״ כיוון שהיא נמצאת באזור הסטרילי של הניתוח.
מה תפקידה של האחות בניתוח קיסרי?
אחות חדר ניתוח לוקחת חלק בלידה קיסרית על פי הצורך. ניתוח קיסרי הוא הליך כירורגי שבו התינוק נולד דרך דופן הבטן והרחם של האם. ניתוחים אלו יכולים להיות מתוכננים או דחופים, ותמיד מתבצעים על ידי צוות של רופאים ומרדימים, לצד צוות סיעודי מיומן.
פירוט תפקידי האחות בשלבי לידה קיסרית:
1. הכנה לפני הניתוח
כאשר יולדת מגיעה לחדר ניתוח, היא מיד מועברת לחדר הכנה שבו עורכים מספר בדיקות כגון בדיקת שתן, דם, לחץ דם, חום גוף ועוד. לאחר מכן, היא תעבור ניטור עוברי כדי לוודא שהתינוק בריא.
במקביל, האחות מתחילה בהכנות לקראת הניתוח. היא בודקת את הציוד הרפואי ומכינה אותו לשימוש וכמו כן מבצעת תיאום עם הרופא המרדים, כדי לוודא שההרדמה תהיה מוכנה בזמן הניתוח.
2. הרדמה
השלב הראשון עם הכניסה לחדר ניתוח הוא מתן ההרדמה. ברוב המקרים, ניתוח קיסרי מבוצע בהרדמה אפידורלית או ספינאלית, המרדימה את פלג הגוף התחתון. ההרדמה ניתנת על ידי הרופא המרדים, והאחות מסייעת לו בתהליך, עוזרת למקם את היולדת כנדרש ומגישה לו את הכלים וחומרי ההרדמה.
לאחר קבלת ההרדמה, האחות מסייעת ליולדת להתגלגל על גבה ולשכב על שולחן הניתוחים. היא גם מניחה מכסה את היולדת כדי שלא תהיה חשופה, ומבצעת את הכנסת הקתטר.
3. חיטוי והכנת הבטן
לאחר מתן ההרדמה, העור באזור הבטן מחוטא היטב. לאחר מכן, אפשר להתחיל בניתוח ולהוציא את התינוק!
הרופא מבצע חתך בעור, בשרירים ובדופן הבטן. החתך הוא בדרך כלל אופקי, ונעשה בחלק התחתון של הבטן.
האחות מסייעת לרופא בהכנת הבטן לניתוח ולפעמים נדרשת גם להחזיק את העור במקומו, ומונעת מהחתך להתרחב.
4. הוצאת התינוק
לאחר פתיחת הבטן, הרופא מוצא את הרחם. הוא מפריד את הרחם מהרקמות שמסביב לו, ואז מוציא את התינוק. לאחר מכן, הוא חותך את חבל הטבור ומפריד את השליה.
האחות מסייעת לרופא בהוצאת התינוק.
5. סגירה של החתך
לאחר הוצאת התינוק והשליה, הרופא סוגר את החתך בבטן. החתך נסגר בשכבות, והוא בדרך כלל מתרפא תוך מספר שבועות.
במהלך שלב סגירת החתך, האחות מספקת לרופא המנתח את החומרים הדרושים, ומסייעת לו לבצע את ההליך.
6. תקופת ההתאוששות
לאחר הניתוח, היולדת מועברת לחדר התאוששות. שם, היא תקבל תרופות נגד כאבים ותהיה תחת השגחה של צוות רפואי. לאחר מספר שעות, היא תוכל לעבור למחלקת יולדות.
תפקיד האחות בניתוח קיסרי הוא להיות חלק מהצוות הרפואי המטפל ביולדת ובתינוק. האחות אחראית על הכנת היולדת לניתוח, על מתן ההרדמה, ועל ניהול הניתוח עצמו.
כיוון שהאחות אינה מבצעת את הניתוח בפועל, לפעמים יש לה יותר פניות מאשרא לשאר הצוות, וכך היא תוכל להקדיש תשומת לב אלייך, היולדת ואל בן הזוג שלך שנמצא לצידך.
אם את חוששת, או מרגישה לא טוב במהלך הניתוח, את יכולה לפנות אליה. וכמובן שניתן לבקש עזרה גם מהרופא/ה המרדימ/ה שנמצא/ת לצידך לכל אורך הלידה הקיסרית.