בתמונה: שיעור הניתוחים הקיסריים מתוך כל 1000 לידות חי
ניתוח קיסרי הוא הליך ניתוחי כמובן הוא גם לידה! בקיסרי מוציאים את העובר או העוברים ואת שלייתם דרך פתח שיוצר המנתח בדופן הבטן ולא דרך תעלת הלידה כמו בלידה ואגינלת. ההליך משמש חלופה ללידה נרתיקית, במקרים שבהם מסיבות שונות לידה רגילה לא מתאימה או שיש חשש שהיא תסכן את האם או התינוק שלה.
שיעורי הניתוחים הקיסריים במדינות שונות בעולם משתנים מאוד. בשנת 2022, השיעורים הגבוהים ביותר של ניתוחים קיסריים היו במדינות אמריקה הלטינית, ובמיוחד ברפובליקה הדומיניקנית ובניקרגואה, עם שיעור של 58.2% ו-57.7%, בהתאמה.
שיעורים גבוהים יחסית של ניתוחים קיסריים נמצאו גם במדינות מערביות, כגון ארצות הברית, עם שיעור של 32.7%, ובקנדה, עם שיעור של 32.1%. שיעורים נמוכים יותר של ניתוחים קיסריים נמצאו במדינות אירופה, כגון צרפת, עם שיעור של 20.5%, וגרמניה, עם שיעור של 21.4%.
הנתונים ממדינות דרום אמריקה די מעוררי תהייה. והם כנראה נובעים ממספר גורמים, למשל:
שיעור גבוה של נשים עם סיבוכים רפואיים, כגון סוכרת או יתר לחץ דם, הדורשים ניתוח קיסרי. לא ברור האם יש אצלם אחוז גבוה יותר של סיבוכים כאלה מאשר למשל אצלנו בישראל.
האמונה הרווחת בקרב רופאים ונשים במדינות אלו כי ניתוח קיסרי בטוח יותר ללידה רגילה.
וככל הנראה זה הגורם המכריע ביותר מבין כולם: לחץ חברתי מצד בני משפחה וחברים על נשים ללדת בניתוח קיסרי. זה נהיה ממש ״אופנה״. נשים ממעמד גבוה בוחרות בדרך ״האלגנטית״ ללדת - בקיסרי.
השיעורים הגבוהים של ניתוחים קיסריים במדינות מערביות, כגון ארצות הברית, נובעים ממספר גורמים, כולל:
הרצון של נשים לשלוט בלידה שלהן.
האמונה הרווחת בקרב רופאים ונשים כי ניתוח קיסרי קל יותר ללידה רגילה.
העובדה שניתוחים קיסריים ניתנים בדרך כלל בתשלום מלא בארצות הברית, מה שעשוי לעודד רופאים לבצע אותם גם כאשר אין צורך רפואי מובהק. טענה חמורה שאגב נאמרת מידי פעם גם על רופאי ישראל.
השיעורים הנמוכים יחסית של ניתוחים קיסריים במדינות מסוימות באירופה נובעים ממספר גורמים, כולל:
מדיניות ממשלתית המעודדת לידה רגילה.
האמונה הרווחת בקרב רופאים ונשים כי לידה רגילה היא הטובה ביותר עבור האם והתינוק. ידוע כי במדינות כמו הולנד יש נטייה חזרה ללידות טבעיות ואף נפוץ שם ללדת בבית, כמובן עם כל התמיכה שמאפשרת זאת.
העובדה שניתוחים קיסריים אינם ניתנים בדרך כלל בתשלום מלא במדינות אלו.
בישראל, שיעור הלידות בקיסרי בשנים האחרונות דווקא ירד. לפני כעשור הוא עמד על כ 24% מכלל הלידות, ובשנים האחרונות לפי נתוני ה OECD האחוז כומד על כ 15%.
שיעור זה נמוך יחסית לשיעורים במדינות אמריקה הלטינית או ארצות הברית ואף אירופה.
פילוח דמוגרפי של שיעורי הלידות בקיסרי בישראל מראה כי:
שיעור הלידות בקיסרי גבוה יותר בקרב נשים יהודיות מאשר בקרב נשים ערביות, ובקרב נשים בגילאי 35 ומעלה.
ניתוח קיסרי הוא הליך רפואי יעיל ובטוח ברוב המקרים. עם זאת, חשוב להיות מודעים לגורמים שיכולים להוביל לניתוח קיסרי, ולקבל החלטה מושכלת לגבי דרך הלידה המתאימה ביותר. לשמחתנו, נראה כי נעשים בישראל מאמצים להוריד את שיעור הניתוחים הקיסריים, על אף שהניתוח נעשה בטוח יותר ויותר עם השנים.